het kinderdagverblijf

waar uw kind vrolijk binnen komt

en vrolijk weer naar huis gaat!

Traktatiebeleid ZizaZebra

De eigen verjaardag is voor een kind een belangrijke gebeurtenis waar we natuurlijk uitgebreid bij stilstaan. De kinderen krijgen een mooie muts op en er wordt uitbundig gezongen op elke verjaardag. Bij jarig zijn hoort ook vaak het uitdelen van een traktatie. Dit is echter absoluut geen verplichting!  Een baby is zich daar nog niet bewust van, maar een dreumes en vooral de peuters ervaren het als een spannend hoogtepunt als ze mogen trakteren.

Met al die jarige kinderen, leidsters en stagiaires, gebeurt het natuurlijk vaak dat er iets getrakteerd wordt. Om die reden hebben wij een gezond traktatiebeleid ingevoerd. Daarmee willen we voorkomen dat de kinderen onnodig veel snoep binnen krijgen. Iedereen weet dat suikers slecht zijn voor de gezondheid en de tanden. Daarnaast zijn er steeds meer kinderen in Nederland die al op jonge leeftijd overgewicht hebben. Wij willen hier als team bewust mee omgaan.

Rondom een bepaald thema kan het voorkomen dat peuters wel eens andere producten binnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de Sinterklaas- en kerstperiode; in die tijd zullen we natuurlijk ook wel eens pepernoten of andere lekkernijen gaan bakken met de kinderen!

 

Eigenlijk is ons traktatiebeleid heel simpel: trakteer gezond!

Kinderen mogen niet trakteren op traktaties waarin suikers zijn verwerkt. Hetzelfde geldt voor toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Wat mag een kind dan wel trakteren? Om u een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een lijstje gemaakt met traktaties die kinderen wel kunnen uitdelen in de groepen.

Ideeën traktaties dreumesgroep:
Fruit: (een combinatie van b.v.) mandarijn, banaan, druiven, meloen en/of appel
Rauwkost: komkommer, mini-tomaatjes, paprika
Rijstwafel
Rozijntjes
Een blokje kaas
In de zomer: ijsje zonder kleur- en smaakstoffen

U kunt bovenstaande dingen eventueel ook versieren, b.v. leuk inpakken of er met gekleurd karton een vrolijk dier of ander figuur van maken. Ook kunt u ook kiezen voor een klein (kindvriendelijk en veilig) aardigheidje voor peuters: een leuke potlood, een stuk stoepkrijt. Op de volgende sites kunt u misschien leuke tips vinden;
www.gezondtrakteren.nl 
www.partykids.nl 
www.traktatie-maken.nl

Wij hopen dat u iets heeft aan de tips en willen nogmaals benadrukken dat het feit dat het kind iets mag trakteren dat er leuk uitziet, vaak al het grootste feest is. Het hoeft vooral niet veel te zijn. U kunt met vragen hierover ook altijd bij de leidsters terecht.