Via het ouderportaal worden alle ouders op de hoogte gehouden van actuele belangrijke informatie omtrent het coronavirus en de kinderopvang.

Voor de meest actuele informatie omtrent het coronavirus verzoeken we u de website van het RIVM te raadplegen.

Op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden over corona en kinderopvang.

De laatste update :

Het kabinet heeft aangekondigd dat de kinderopvang vanaf 16 december 2020 t/m 17 januari 2021 gesloten is. Voor kinderen waarvan de ouders een cruciaal beroep hebben en voor kwetsbare kinderen is noodopvang mogelijk. Het verschil met de eerdere lockdownperiode is dat er deze keer alleen opvang beschikbaar is voor kinderen van ouders die al een contract hebben én voor de vaste (contract)dagen. Het doel van deze lockdown is om het aantal contactmomenten en reisbewegingen van ouders te beperken en daarmee het virus terug te dringen. Niet vanwege het besmettingsrisico in de kinderopvang.

Hoe weet ik of ik een cruciaal beroep heb?

Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je een actueel overzicht van cruciale beroepen. Voert 1 ouder een cruciaal beroep uit? Dan is het dringend verzoek om zoveel mogelijk de kinderen zelf op te vangen.

Ik ben niet werkzaam in een cruciale sector, wat nu?

Werk je niet in een cruciale sector en bevindt je kind zich niet in een kwetsbare positie, dan mag je kind van 16 december t/m tenminste 17 januari niet naar de opvang komen. De kosten voor kinderopvang zullen door de overheid gecompenseerd worden tot aan het fiscaal maximum, net als de vorige keer. Het is belangrijk dat iedereen daarom de factuur blijft betalen om de compensatie en de opvangplek te behouden voor als we weer open gaan.

Laatste nieuws omtrent het coronavirus en de kinderopvang?

  • Als de huisgenoot van een kind positief test op Covid-19 dan moeten kinderen nog steeds in quarantaine maar het moment waarop deze ingaat hangt af van het laatste moment waarop er ‘risicovol contact’ is geweest. (zie Wat te doen bij informatie overheid mbt een besmette huisgenoot?).
  • Het kabinet roept iedereen op om – in ieder geval tot medio maart – niet naar het buitenland te reizen. De richtlijnen van het RIVM voor kinderen uit gezinnen die terugkomen uit code oranje gebieden blijven ongewijzigd. Zie: Coronavirus en vakantie
  • Vanaf 1 december kan de GGD in sommige gevallen ook adviseren te laten testen als er nog geen klachten zijn. Dit gebeurt als u een melding krijgt via de CoronaMelder-app of als u uit het bron- en contactonderzoek naar voren komt. Die test gebeurt dan op dag 5. Het is nu al zo dat mensen – incidenteel – getest worden zonder klachten. Is de uitslag positief, maar krijgt de geteste persoon tot 72 uur na de testafname geen klachten, dan mag zowel de positief geteste ouder (of kind) en alle huisgenoten weer uit quarantaine. Bij klachten blijven ze uiteraard wel langer thuis in zelfisolatie. Lees meer over testen zonder klachten op de website van het RIVM.  
  • Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen over gezinnen met kinderen en quarantaine op de website van de Rijksoverheid.